Una Cerveza, no Tapas!

A tapas magyarul azt jelenti fedél, fedő. Azért kapta ezt a nevet ez az étek, mert bizonyos helyeken a söröskorsó tetejére rakva találják. És hogy mi is az a tapas? Hát azt kezdetben még mi sem tudtuk. Csak sétáltunk a Barceloneta negyedben, és egy bár előtt elhaladva megszólított minket az egyik kocsma pincére – aki mint utólag leesett, azért állt az utcán, hogy betessékelje a vendégeket a vendéglőbe. Addig dumált, amíg végül sikerült beinvitálnia minket a kocsmába, ahol aztán mindenki kért magának egy-egy sört. A sör mellé tapast illik kérni, hát kerül amibe kerül, jó, legyen, kérjünk hozzá tapast. Ekkor még mindig lövésünk sem volt róla, hogy mi is ez a tapas. Amíg készítették, próbáltam megtudakolni a pincértől, de csak annyit mondott, hogy A little eatin’ somethings, You will see! Valami, amit a társaságok sör mellett szoktak eszegetni errefelé. Aha, hát majd nemlátjuk… Végül kihozták, csak egyikünk nem kért ilyet a címben látható felkiáltással, de itt ezen a ponton rögtön meg is bánta. A tapas nem más, mint jól kisütött tengeri herkentyűk sokasága, rák, tintahal, és egyéb nyalánkságok. Ez így tudom, talán sokaknak undorítóan hangzik, de higgyétek el, nagyon finom, és ezt én írom, aki a finnyássáról híres. ?indenkinek csak ajánlani tudom, aki Spanyolországban jár, feltétlenül próbálja ki! ;) Una Cerveza, no Tapas!

2 hozzászólás

valaki aki beszel spanyolul2008, augusztus 31, - 18:07

Egy kis kiegészítés: a tapas-t magyarul sörkorcsolyának fordítják és gyakorlatilag bármilyen rágcsálnivaló, apró szendvicskatona stb lehet, amit italok mellé adnak a spanyol bárokban. A tárház gyakorlatilag korlátlan, csak a kocsma színvonalától függ, hogy mit adnak és milyen választékból. Tapasként kaphatsz rántottaszerűségtől (tortilla) elkezdve, különböző tengeri cuccon át, kolbászt (chorrizo), sonkát (jamon), empanadas-t (ez utóbbi töltött kisütött tésztaszerűség), vagy akár sültkrumplit csípős szósszal (patatas bravas), de eléd kerülhet egy kis disznófül is fokhagymás szószban.
A tapas név eredetéhez: több variáció létezik, hogy honnan ered a szokás. Egyesek szerint egyszerűen a boros/sörös kupákat fedték le tányérral, hogy ne essen bele semmi és aztán arra kis étel is került, de van olyan variáció is, hogy valamelyik király rendelte el, hogy az emberek körülötte ne részegedjenek le olyan gyorsan.

la chica2009, február 2, - 01:03

Az előttem szóló véleményét erősítem. Egyébként – szintén spanyolosként – az elmúlt nyarat épp Barcelonában töltöttem, sok-sok pozitív élménnyel. Mindenkinek nagyon ajánlom! Meglepően sok kint a magyar :)

Hozzászólás

Hozzászólásod: